Valentijn is er vroeg bij dit jaar, in HETGEVOLG - ღENBRIEF

Het jaar is nog niet goed en wel bezig of de liefde kruipt alweer uit alle gaten en kieren in ons huis.
De liefde van onze Dunne Vellekes en onze Kruispunters. Ge weet wel, de mensen van t’ANtWOORD en de anderstalige nieuwkomers van Basiseducatie Kempen. Ze waren amper bekomen van het KIJKKIND-project of ze stonden alweer te trappelen voor een nieuwe voorstelling.
Poreus, heet ze. De voorstelling.
Da’s fragiel, hé?
Dat zijn ze ook, deze spelers. Al een beetje minder fragiel dan een jaar geleden, maar toch …
En ze staan er. Iedere dag. Op zaterdag en zondag ook.
Lachend. Vol goesting. Geconcentreerd.
Hartverwarmend, weeral.

Poreus gaat over willen vertellen en niemand die luistert. Of nog erger: ze denken dat ze luisteren, maar ze verdraaien den boel. Ze denken in een ander zijn plaats. Ze denken óver een ander.Ze denken dat ze het verstaan, wat die ander vertelt. Maar ze luisteren niet écht.
Poreus is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een van de jongeren uit een participatieproject van onze directeur.
Diene gast, die op den duur niets meer zegt omdat er niemand echt in hem geïnteresseerd is, wordt gespeeld door Jeroen Perceval. Ge weet wel, van diene grave film D’Ardennen.
In zijne rol las hij op een gegeven moment een brief voor van zijn vader: “Niet dat ik niet graag vader ben, maar ik ben nu even niet graag de man van uw moeder.”
Iedereen werd er wat stil van, van dat gevoel van een verre vader. En iedereen herkende wel het gevoel van ‘hoe krijgen we dat weer goed?’
En dan vraagt Stefan, die het stuk geschreven heeft en ook regisseert, aan de Dunne Vellekes en Kruispunters: “Wat zou jij zeggen als ge iemand ziet waarmee ge het goed wilt maken?”
En één voor één, in hun eigen dialect, in het Afghaans, Surinaams, Vosselaars … met hun eigen temperament en in hun eigen beweging, zeggen, fluisteren, schreeuwen ze de vraag naar contact, naar ontmoeting, naar gaarne zien.
En zo bouwen de Kruispunters en Dunne Vellekes aan ‘hun’ voorstelling.
Puur vanuit wie ze zijn, wat ze voelen en hoe ze naar de dingen kijken.

Over kijken gesproken: ge komt toch?
De première is donderdag 21 januari.
Komt dat slecht uit? Niet erg: ze spelen acht keer in HETGEVOLG.

ღelijke groeten
HETGEVOLG