Vogelnest

Nesten, en meer bepaald vogelnesten. Een veilige haven voor nakomelingen, van waaruit ze binnenkort op eigen kracht de wereld zullen kunnen verkennen.

Vogelnest is ook de naam van ons nieuw project in de stationsbuurt van Turnhout. Binnenkort verrijst hier een compleet nieuw stadsdeel, een ingreep die in de buurt de nodige voor- en tegenstanders kent. Daarom heeft de stad ons gevraagd om met de bewoners een participatieproject op te zetten om op die manier het draagvlak voor deze nieuwe wijk te vergroten.
Dat moesten ze ons natuurlijk geen twee keer vragen!
Sinds maart 2016 vind je ons elke donderdagavond in de Bareelstraat, in een lokaal dat de stad ons ter beschikking stelt.

Voor onze 1e voorstelling zijn vertrokken vanuit het voor de hand liggen thema ‘het station’ en kwamen algauw bij ‘vertrekken’, ‘afscheid’, ‘nieuwe horizonten’, ‘wachten’ …
Ook in dit project staat de mens, en de kunstenaar in de mens centraal (hoe kan het ook anders?), zodat we alweer bij pakkende, menselijke herinneringen en gevoelens uitkomen.
Korte zinnen, waarachter een groot verhaal verscholen zit.
Een verhaal waarbij iedereen zich een persoonlijke gebeurtenis kan voorstellen.

“Vaarwel, lieve schat.
Na een leven vol zorgen en pijn
nam jij de laatste trein.
Je ging ervandoor
met het laatste spoor.
Welkom, leven!
Dat hebben jullie mij teruggegeven.”

HETGEVOLG helpt graag mee aan het bouwen van nesten.
Voor ieder pluimage.
Waar een mens zijn nieuwe veren kan ontdekken, oude veren weer kan doen blinken, geknakte vleugels kan laten rusten.

WINTERVUUR

De dagen worden korter en de avonden en nachten langer. Het donker en de kou nemen het langzaam over van warme, woelige herfstdagen. En in ons vogelnest in de Bareelstraat voelen we dat ook. Daarom werken we hard aan  ‘WINTERVUUR’. Een voorstelling buiten tussen de vuurkorven op de kortste dag van het jaar: 21 december.

In deze langste nacht zoeken onze Vogelnesters het licht op, zonder het donker te negeren. Zoals altijd vertellen ze vanuit zichzelf over hoop en lichtpunten in het dagelijks leven en hun dromen en wensen. Kom je handen en je hart verwarmen op 21 december om 19u buiten op het grasveld aan het einde van de Bareelstraat in Turnhout.