Taal voor altijd

Leopoldsburg

 

De minister van Onderwijs heeft middelen vrijgemaakt voor steden die gedurende twee jaar in de schoolvakanties taalstimulerende activiteiten Nederlands willen aanbieden.

Leopoldsburg weet al langer dat de Hartenprojecten van HETGEVOLG er ook voor zorgen dat de taal wat vlotter van de tongen rolt. Daarom hebben ze gevraagd om onze expertise in te zetten bij jongeren (+ 11 jaar) met een taalachterstand Nederlands.

In de zomer van 2020 zijn we daarom gestart met ‘Taal voor altijd’.

We hanteren ons beproefde recept door de deelnemers hun persoonlijk verhaal te laten vertellen en hun leefwereld te beschrijven. Hierbij krijgen ze al een eerste, individueel taalbad. Tegelijkertijd is dit een groepsgebeuren, zodat ze de taal onmiddellijk kunnen inzetten als communicatiemiddel. Spelenderwijs maken zij op die manier kennis met de kracht van de taal en wat die voor hen kan betekenen.
(Dit in alle veiligheid volgens de voorgeschreven Coronamaatregelen.)

We vliegen er ineens in met een workshop van tien dagen en komen daarna elke vakantie (herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie) samen om te werken aan een eerste voorstelling die we halfweg het project zullen tonen.

Op dat moment stroomt er een tweede groep in die gegidst zal worden door de bestaande groep. Zij zijn als het ware de ambassadeurs voor het vervolgtraject. Samen zullen we nog een jaar verder werken naar een tweede voorstelling in de zomer van 2022. En ook die tweede groep zal ambassadeur worden voor nog meer en nog verder.

We zijn er ongelooflijk blij mee, met dit project.

En curieus zijn we ook, natuurlijk.

Curieus naar al die mensen.

Curieus naar hun verhalen.

Curieus naar hun verborgen talenten.

Ben jij, of ken je iemand die, 11+ jaar is?
Wil je met theater je verhaal vertellen?
Wil je je Nederlands oefenen?
Woon je in Leopoldsburg?
stuur een mailtje naar iris@hetgevolg.be
of marit@hetgevolg.be
Deelname is GRATIS

Dit project wordt gesteund door de Vlaamse Overheid – Ministerie van Onderwijs en de Gemeente Leopoldsburg.