Odysseus Niemand

 

Odysseus en de cycloop

Bijna 3.000 jaar geleden schreef Homerus de Illias, het verhaal over de listige Griekse aanvoerder Odysseus, die een gigantisch houten paard liet bouwen en op die manier na tien jaar vechten de Trojaanse oorlog won.
Daarna schreef Homerus het epische verhaal Odyssee, over de terugreis van de Griekse held die tien jaar zou duren. Dit epos omvat 24 gezangen waarvan zang 9 (“Niemand”) vermoedelijk een van de meest bekende is.
De zang met de Cycloop is mythisch, heldhaftig en vermakelijk.
Odysseus vertelt hoe hij in zijn gevecht met de afzichtelijke reus zichzelf herleidt tot ‘niemand’ en zo kan ontsnappen.

Stefan Perceval kruipt in de huid van Odysseus en vertelt het verhaal als een zaterdagavondfilm. Terwijl hij tegelijkertijd aarzelt omwille van de triestheid van zijn lot: een zwerver die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt.
“In hem zit het leven van zo velen en dat maakt hem heel herkenbaar.”

De negende zang uit Homeros’ klassieker was een onderdeel van de volledige, drie dagen durende theatermarathon ‘Odysseus. Een zwerver komt thuis’ die op 2 februari 2017 in première ging bij KVS Brussel.

Regie: Michael De Cock
Vertaling: Patrick Lateur
Stefan Perceval herwerkt deze versie samen met de Hartenspelers van HETGEVOLG tot een nieuw verhaal.

 

KLIK HIER om de lesmap te downloaden.

Schoolvoorstellingen

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter. In coproductie met Het Laatste Bedrijf.