De Wondere Pluim Oostende

 

De Wondere Pluim is en literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, HETGEVOLG, De Veerman en lokale actoren, zoals in dit geval freinetschool De Zonnebloem in Oostende. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren en nu ook Oostende.

Wat maakt De Wondere Pluim uniek?

Dat het project zich niet fixeert op taalachterstand, maar anderstalige kinderen stimuleert om in het Nederlands te schrijven
Dat ouders zeer actief betrokken worden: als organisatiecomité, als leesouder, als helpende hand.

Hoe werkt het?

Op één schrijfdag in het voorjaar schrijven de kinderen een verhaal. Ja precies dan, want dan kunnen de kinderen uit het eerste leerjaar ook meedoen.

De kinderen nemen deel op vrijwillige basis. Het thema kunnen ze zelf kiezen, de lengte van het verhaal ook én … ze mogen fouten schrijven. De creativiteit werkt in onze hersenen immers anders dan het toepassen van de regeltjes voor spelling en grammatica.
En nee, dit is geen gecamoufleerde opdracht Nederlands, want de juffen en meesters mogen hun rode pen niet bovenhalen. Het zijn de ouders die als jury fungeren en de ‘beste’ verhalen van hun school naar de volgende ronde sturen.

Zij kiezen een top 3 per categorie.

Ook dit maakt van De Wondere Pluim een ijzersterk concept: er is een klasniveau én een thuistaal-niveau. Zodat alle kinderen evenveel kans maken. De verhalen uit pakweg de derde klas worden tegen elkaar afgewogen. Met daarbinnen het onderscheid of de schrijver thuis wel of geen Nederlands spreekt. Want je laat David Goffin toch ook geen Wimbledon-finale spelen tegen Elise Mertens?

De finale winnaars worden gekozen door professionele juryleden.

Er wordt een boek gemaakt met de geselecteerde verhalen. Die krijgen de auteurs vanzelfsprekend cadeau.

De kinderen die de winnende verhalen schreven, krijgen een grote affiche met daarop hun verhaal.

Tijdens het slotfeest staan de kinderen met hun geschreven verhaal centraal.

Er wordt voorgelezen uit het vers-van-de-pers Wondere Pluimboek, een singer-songwriter zingt liederen die geïnspireerd zijn op de verhalen van de kinderen en dan volgt de uitreiking van de Wondere Pluimen. Nu, omwille van de Corona, digitaal zodat al deze jonge schrijvers zich toch gevierd voelen. Benieuwd naar de verhalen? Alle 32 geselecteerde verhalen vind u voorgelezen terug op de website: www.dewonderepluimoostende.be
Muzikant Kris Auwers (van Zandman) maakte van 4 van de 32 verhalen, prachtige liederen. Deze staan ook op de website!

Meer info over de andere Wondere Pluimen vind je op www.dewonderepluim.be

Bent u als school ook geïnteresseerd om mee te doen in Oostende?
Mail dan gerust eens naar marit@hetgevolg.be.

Onze fantastische voorlezers die tijdens de Corona lockdown met hun eigen middelen deze wondermooie verhalen hebben ingelezen. Grote dank voor de gulle voorleeskunsten! Mieke De Groote, An Nelissen, Stefaan Degand, Peter Van de Velde, Chris Lomme, Stefan Perceval, Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Ronald Verhaegen, Mira Bryssinck, Ruben Mardulier.