Aa
Aa is ontstaan vanuit een project dat we vorig jaar opstartte met steun van de provincie Antwerpen en dat we nu verder zetten met jongeren uit verschillende wijken in Turnhout.
Aa, heeft een belangrijke vorm van openheid en veiligheid die jongeren op andere plekken niet zo sterk kunnen ervaren. “Ze weten zeker dat ze niet met vinger gewezen worden. Dat heeft veel gedaan aan hun ontplooiing en zelfvertrouwen. Dat podium maakt dat ze dat deden, dat ze dingen doen die ze anders niet zouden doen.” In het geval van deze tieners niet alleen omdat ze het niet zouden durven, maar ook omdat ze bang zijn voor afkeuring of zelfs straf van ouderen. Want de jeugdwerkers op de Wollewei geven aan dat veel jongeren in een spagaat zitten tussen de cultuur, verwachtingen en restricties van thuis en die van de jeugdwerking, school en vanaf nu HETGEVOLG. Hier wordt het theater daarom een laboratorium waar de jongeren kunnen experimenteren met hun gedragingen, de sociale regels en daarmee met hun identiteit.
De spelers komen door het onderhandelen en inschatten van waarden, normen en oordelen via de verhalen op toneel, doorlopen een voorbereidende fase in het daadwerkelijk gaan bevragen van hun eigen en elkaars waardestandpunten. ‘Waarom vind jij het niet goed dat ik hier op toneel tegen jou zeg dat ik van je houd? Zou ik willen dat ik in mijn dagelijkse leven de vrijheid zou voelen om dit tegen iemand te zeggen? Vind jij dat kunnen? Wat zegt dat over ons?’.