Het gaat over ons.

“Roman en Bartèk, de energie erin houden, hé. Het plezier moet er afspatten.” De jongens huppelen vrolijk rond en tussen de traag voortbewegende meisjes. Even later staat iedereen met een koffer in de hand en roepen Roman en Bartèk dat ze op reis gaan. Ze roepen het heel hard en vele keren.

Wie op vrijdagochtend ons huis binnenstapt en rechts de trap oploopt, vindt aan zijn linkerkant de repetitieruimte.
En daarbinnen: de wereld.
Onder de vorm van een twintigtal jongeren. Het zijn Roman, Jeremy, Safet, Bartèk, Sara, Dora, Shafia, Alexander, Pavlina, Emanuel, Aush, Ivan, Julia, Yew, Eddie, Amira, Ayham, Assan, Sihad, Gloria, Mira, Dasja, Issat, Diana en Mahmoud.
Ze zitten in de OKAN-klas, de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Bij het HIVSET in Turnhout.
Hun leerkrachten hadden enkele jaren geleden met een gelijkaardige groep Romeo & Juliet opgevoerd en kennen de kracht van het theater. Maar dit keer wilden ze het professioneel aanpakken.
“We lazen over de participatieprojecten van HETGEVOLG en de verschillende doelgroepen waarmee ze werken. Ook het feit dat dit buiten een schoolse context gebeurt, heeft zijn meerwaarde.”

In het begin kwamen de jongeren schoorvoetend, een beetje afwijzend (Leren we hiermee Nederlands? Waarom moeten we zo veel bewegen?), maar gaandeweg, vrijdag na vrijdag, groeide het vertrouwen.

Pavlina is bijna 17 en komt uit Albanië. Tien maand woont ze nu in België. De vrijdagochtenden geven haar energie en een goed gevoel.
We spelen verschillende situaties uit ons leven. Soms heel concreet, soms abstract. En we maken beelden bij de vraag ‘Wat maakt mij gelukkig?’.

Jeremy, 17, afkomstig uit Suriname, 9 maand in België:
Theater is niet echt, dus hier kan ik dingen doen die niet echt zijn. Maar toch gaat het over ons: er zit van ieder van ons iets in.

Roman, 17, Afghanistan, 6 maand in België:
Iedereen in de groep is blij met theater, het geeft positieve energie.

Julia, 14, Polen, 8 maand in België:
Het is heel grappig met meneer Stefan – altijd lachen. We praten over liefde in onze moedertaal, we maken bewegingen – samen met elkaar.

Na de herfstvakantie zijn ze ermee gestart en elke vrijdag groeit de voorstelling.
U kan ze zien op woensdag 11 en donderdag 12 mei ’16.
Kunnen? Nee, eigenlijk niet: u moét ze zien op woensdag 11 en donderdag 12 mei ’16.

ღelijke groeten
HETGEVOLG

PS. Enkele uren na de repetitie afgelopen vrijdag, kregen we het nieuws dat Pavlina en haar familie worden uitgewezen.
Hoe zei ze het ook weer, die ochtend?
“Ik ben graag in België: het onderwijs en de wetten zijn goed. Alleen de mensen op straat: zo koud…”