De eerste ღBRIEF

De  ღBRIEF is geen wekelijkse nieuwsbrief die elke dinsdag tegen het eind van de ochtend in uw mailbox zal vallen. Zo krijgt u er al genoeg.
Neen, het is een brief die u op gezette tijden op de hoogte zal houden over datgene waarvan ons hart overloopt. Over het participatieproject met onze buren, bijvoorbeeld.
Liefst hadden wij hem eigenhandig geschreven, in een enveloppe gestoken, liefdevol dichtgelikt en er een postzegel op geplakt zodat hij zachtjes in uw brievenbus zou dwarrelen. Maar dat laten onze financiën niet toe.

Het wordt dus een elektronische versie.
Niettemin met even veel liefde geschreven.
Stuur hem gerust door naar mensen waarvan u denkt dat het hen kan interesseren. Ze kunnen zich inschrijven via www.hetgevolg.be

Participatieproject met Centrum voor Basiseducatie Kempen en T’ANtWOORD

Sinds vorige week zijn de mensen van het Centrum voor Basiseducatie en van T’ANtWOORD kind aan huis bij HETGEVOLG. Met beide sociale groeperingen hebben we een theaterproject opgestart. Het Centrum voor Basiseducatie geeft allerlei soorten opleidingen aan laaggeletterde volwassenen en doet dit vanuit verschillende invalshoeken. T’ANtWOORD is een vereniging tegen armoede en sociale uitsluiting. Beide organisaties zijn onze buren, want eveneens gevestigd in de Otterstraat.

Het project met de mensen van de basiseducatie is een kortlopend traject, waarvan de resultaten zullen getoond worden op 26 november ’14. Kruis alvast deze datum aan in uw agenda!

Directeur Stefan Perceval gaat met een 20-tal mensen, afkomstig van overal in de wereld en dus nog behoorlijk Nederlands-onkundig, op zoek naar hoe zij, vanuit hun eigen leefwereld, hun persoonlijke krachten kunnen omzetten in beeld en taal.

“Cultuurparticipatie gaat veel verder dan kansengroepen gratis ticketjes geven voor een theatervoorstelling. Deze goedbedoelde eenmalige acties werpen geen duurzame vruchten af. Het is veel belangrijker om vanuit jezelf te ervaren wat het theater kan doen met jou en vanuit deze succeservaring een liefde met cultuur op te bouwen.”
Het Leitmotiv van Stefan Perceval wordt dus nu ook in eigen huis gezongen en zal ongetwijfeld voor deze mensen vele deuren openen.

De neveneffecten zijn nu al voelbaar: ANTONIS koffie-café kreeg plotsklaps de hele wereld over de vloer en omgekeerd was het voor vele volwassenen de eerste keer dat zij kennismaakten met een theaterzaal.

“Ouders zijn de bron. Via de ouders willen we de kinderen bereiken om actief te participeren aan cultuur. Doordat ze zelf de kracht van het theater voelen, zullen ze veel sneller de stap zetten. En met hen, ook de kinderen. Het kan een omweg lijken, maar het is wel onze weg.”

Meer informatie: info@hetgevolg.be