VLAKLANDERS

- Zeelandia

Een tekst geschreven door Gerardjan Rijnders en Peter Verburgt, gespeeld door Titus Muizelaar en Titus Tiel Groenestege.

Dit nieuwe toneelstuk gaat over twee oude mannen en een vrouw. De twee mannen hebben besloten om na een lang leven eindelijk uit te spreken wat er te zeggen valt. De dialoog van de twee mannen leidt tot de constatering dat hun bestaan onderwerp is geworden van de uitdijing van het heelal. Moeten ze bij elkaar blijven of juist afscheid nemen? Om de wereld te kunnen blijven begrijpen, blijkt een verwijdering noodzakelijk.

Bijzonder aan dit project is dat het tot stand zal komen als resultaat van een schrijf- en regie experiment. Peter Verburgt en Gerardjan Rijnders schreven VLAKLANDERS op basis van een onderlinge tekstuele dialoog. De twee nemen ook de regie op zich. Bedoeling is om de acteurs zo laat mogelijk in het repetitieproces met elkaar te confronteren om op die manier een zo direct mogelijke ontmoeting op het toneel mogelijk te maken.

Bovendien speelt het stuk in de wereld van het theater: de twee mannen zijn oude acteurs die elkaar ontmoeten en filosoferen over het leven als theater en het theater als leven. Over het verval van het geheugen en het lot van de ouder wordende acteur. Met een jonge vrouw op de achtergrond – en soms dichterbij – die zeer goed blijft letten op wat er gaande tussen de twee mannen.

VLAKLANDERS gaat in première tijdens Zeeland Nazomerfestival 2017 en zal daar eind augustus spelen in de schouwburg Middelburg die daarna dicht gaat voor verbouwing. De lege planken als metafoor voor de wereld van twee oude acteurs. Daarna gaat de voorstelling op reis langs Nederlandse schouwburgen.


Titus Muizelaar en Titus Tiel Groenestege zijn twee acteurs met een lange staat van dienst. Titus Muizelaar richtte samen met Jan Joris Lamers Maatschappij Discordia op. Met één van hun eerste producties, Über die Dörfer, wint Titus Muizelaar direct een Arlecchino. In 1992 wordt hij gedeeld artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, samen met Gerardjan Rijnders. In 1995 treedt hij toe tot de directie en is hij initiator van de Toneelfabriek. In 2000 trekt hij zich terug als artistiek leider bij het aantreden van Ivo Van Hove. Hij blijft acteren en wordt de vertegenwoordiger van de acteurs bij de directie. In 2004 vertrekt hij bij de Toneelgroep Amsterdam om na een korte periode bij Het Toneelhuis Antwerpen weer als freelance-acteur verder te gaan.


Titus Tiel Groenestege studeerde aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Ruim zeven jaar maakte hij theater onder de naam ‘Frisse Jongens’, samen met Bavo Galama. Bij Orkater maakte hij met Ria Marks o.a. het drieluik ‘Valse Wals – Bankstel – Zucht’. Met filmregisseur Mark de Cloe maakten Marks en Tiel Groenestege de op dit drieluik geïnspireerde film ‘Valse Wals’ (2005), waarvoor zij de prestigieuze Prix Italia wonnen, een Canadese Rocky kregen en genomineerd werden voor een Emmy Award. Verder maakte hij samen met Marks ‘Eiland’ (2005) en ‘Het Huiskameronweer’ (2008) en speeld ze samen in o.a. ‘Victor en zijn vrouw’ (2010). Verder is hij als acteur vaak te zien bij De Ploeg samen met acteurs als Han Römer, Loes Luca en Genio de Groot. Naast theater- en televisiemaker is hij actief als docent aan theaterscholen en als regisseur, van Shakespeare tot Paul Haenen, van cabaret tot muziektheater. Verder regisseerde hij o.a. Female Factory, Carmen, Vaginamonologen, Ricky Koole, Ali B., Kasper van Kooten en Black in Bakkum (2007), in samenwerking met Bellevue Lunchtheater en Orkater.


Gerardjan Rijnders is naast (ex-)artistiek leider van Globe en Toneelgroep Amsterdam vooral bekend als regisseur en toneelschrijver van tientallen stukken. Peter Verburgt schreef voor Johan Leysen in de jaren ’80 het succesvolle stuk ‘Wittgenstein Incorporated’. Vorig jaar schreef hij ‘Ik in het blauw’, een bewerking van zijn eerder stuk ‘The drowning of Mrs. Woolf’ voor De Roovers. Die gedeelde ervaring geeft mee inhoud aan VLAKLANDERS, een productie om als toneelliefhebber naar uit te kijken.

 

Tekst en regie: Gerardjan Rijnders en Peter Verburgt 
Dramaturgie: Alex Mallems
Lichtontwerp: Gé Wegman
Spel: Titus Muizelaar en Titus Tiel Groenestege en een actrice