'Nachtasiel'

Theater Antigone

Dé klassieker van Maxim Gorki als inkijk in hedendaagse opvangcentra

Na Dje – letterlijk: op de bodem – was het eerste theaterstuk van Maxim Gorki. Hij portretteert daarin met veel mededogen de verschoppelingen en de outcasts van de maatschappij, zwervers die op straat moeten zien te overleven. Ze proberen zich vol hoop en wanhoop een weg te banen in de onderbuik van een onbestemde grootstad.

Nu, zo’n 115 jaar nadat Gorki Nachtasiel schreef, kent onze maatschappij nog steeds die verschoppelingen. Regisseur Raven Ruëll wil begrijpen wat armoede doet met een mens en voert dit repertoirestuk op als een tegendraadse en verschroeiende voorstelling.
Deze Nachtasiel wordt meer dan enkel het afstoffen van een repertoirestuk. We willen een inkijk geven in de opvangcentra van vroeger en vandaag en maken een vlammende aanklacht, een sociale studie. Een noodzakelijke oefening in empathie.

Op scène staan maar liefst 13 acteurs en actrices, zowel Nederlandstalige als Franstalige, grote namen en studenten. Met onder meer Tania Van der Sanden, David Dermez, Jos Verbist, Sophie Warnant en Benjamin Opdebeeck.

Wil je meer weten over de acteurs, het decor of het productieproces?
Een halfuur voor de voorstelling kan je naar een gratis inleiding.

Een voorstelling van: Theater Antigone
Coproductie: Théâtre National de Bruxelles
Regie: Raven Ruëll
Spel: Soufiane Chilah, David Dermez, Eléna Doratiotto, Anthony Foladore, Thijs Lambert, Peter Monsaert, Benjamin Op de Beeck, Laura Sépul, Valentina Toth, Tania Van der Sanden, Samuel Van Der Zwalmen, Jos Verbist, Sophie Warnant, en Fiona Willemaers
Tekst: Maxim Gorki
Dramaturgie: Tom Dupont
Scenografie: Giovani Vanhoenacker
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe
Video: Peter Monsaert
Kostuums: Marij De Brabandere